×

Causes i tractaments de la dermatitis seborreica del cuir cabellut

CAUSES DE LA DERMATITIS SEBORREICA

  • Superproducció sebàcia.
    Apareix durant les primeres setmanes de vida, a causa de la gran producció de seu, i acostuma a reaparèixer activada per andrògens durant la pubertat.
  • Presència de seu anòmal.
    És un tipus de seu anòmal, amb predomini de triglicèrids i colesterol, i disminució d'àcids grassos lliures.
  • Sobrecreixement de Malassezia
    Els fongs del gènere Malassezia són llevats que formen part de la flora normal de la pell. És conegut que el nombre d'aquests ascendeixen durant els brots, i disminueixen durant la millora clínica.

DIAGNÒSTIC

S'estableix quan apareixen plaques o taques eritematoses amb escames groguenques untuoses a la superfície.Acostuma a trobar-se a les regions corporals amb abundància de glàndules sebàcies com el cuir cabellut, rostre, celles, orelles...

Acostuma a presentar-se de forma lleu i a tornar-se crònica, amb brots intermitents.

La forma més lleu de dermatitis seborreica és la comunament coneguda com a caspa; una descamació fina, difusa i groguenca que acostuma a presentar prurit, sensació d'irritació i sensació de tibantor.

En l'altre extrem trobem la falsa tinya amiantàcea, que presenta descamació molt greu, amb làmines grises o de groc intens, molt adherides i compactades entre les tiges piloses.

COM TRACTAR-LA?

Existeixen diverses solucions per tractar la dermatitis seborreica entre els quals destaquen els següents antifúngics:

  • Xampús. Contenen fórmules de ketoconazol o ciclopirox per disminuir els nivells de Malassezia. En períodes de brot, s'ha d'aplicar diàriament o com a mínim tres cops per setmana, i com a manteniment, un cop setmanal.
  • Antifúngics orals. Es poden administrar principis actius com l'itroconazol, terbinafina o fluconazol conjuntament amb el tractament amb el xampú, en períodes des de les dues setmanes a un any (en pautes de manteniment).

COM EVITAR LES RECIDIVES?

Amb mesures higienicodietètiques.

  • És molt important que la higiene diària es faci amb productes lliures de: Parabens, sulfits, silicones.

Aliments a evitar:

  • La Malassezia s'alimenta de grasses saturades, evitar aliments grassos com la mantega, ous, oli vegetal, carns vermelles, refinats i aliments processats.
  • Els al·lèrgens empitjoren la seborrea de la nostra pell, durant els brots s'ha de reduir el consum de cafè, el blat, els ous, el gluten, el blat de moro, els cítrics, tota classe de làctics i el cacauet.
  • Els sucres tant processats com refinats. Debiliten les nostres defenses i també acumulen toxines en el nostre cos que provoquen que la nostra pell es debiliti i desmineralitzi.

Aliments que ajuden a millorar la dermatitis:

  • Vitamina B5 per la seva acció antiinflamatòria, present a xampinyons, llegums, salmó, arròs integral, fetge...
  • Vitamina C com a antioxidant, present en fruites i verdures.
  • Omega 3, present en peixos no grassos i oli d'oliva.

Evitar el consum d'alcohol i el tabac.

Reduir en la mesura del possible el nivell d'estrès, ja que està molt lligat en l'aparició de brots.