×

Melatonina, l'hormona de la son

Què és la melatonina?
La melatonina és una hormona produïda de forma natural en el nostre cervell.
A la nit, quan els nostres ulls deixen de captar la llum diürna, s'envia una senyal nerviosa que arriba a la glàndula pineal on s'inicia la transformació de la serotonina en melatonina. Quan arribem al nivell idoni, el nostre cos entén que ha arribat el moment d'adormir-se.

Quines funcions exerceix la melatonina?

Regula el cercle son-vigília i facilita la conciliació de la son. El nostre rellotge biològic, que és l'encarregat de marcar quan ens adormim i quan ens despertem, és regulat per la melatonina. També intervé en la nostra tensió arterial i la temperatura corporal.
 

Redueix els efectes del jet-lag. Quan el nostre rellotge biològic es veu alterat pel fet que volem travessar diversos usos horaris, patim el conegut jet-lag. La suplementació amb melatonina ajuda a fer un "reset" al nostre rellotge, afavorint la sincronització dels ritmes circadiaris amb el nou horari.

Ajuda al sistema immunitari. La melatonina intervé en la regulació de la seva activitat evitant una resposta desmesurada d'aquest.

BENEFICIS D'UN BON DESCANS
Un somni reparador està carregat d'avantatges per la nostra salut física i emocional. Dormir bé millora la nostra qualitat de vida.

  • Ajuda a reforçar el sistema immunitari.
  • Redueix l'estrès i la irritabilitat.
  • Augmenta l'agilitat mental. Ajuda a augmentar la creativitat.
  • La vista descansa i es regenera. Els músculs i les articulacions alliberen la tensió acumulada durant la jornada.
  • Beneficia al sistema cardiovascular.
  • És un bon tractament de bellesa. Mentre dormim les cèl·lules de la nostra pell es regeneren.

Melatonina al llarg de la vida

La producció de melatonina, com passa en moltes altres hormones, descendeix amb l'edat.
El recent nascut encara no té el ritme de la melatonina, encara que la seva glàndula pineal pot produir-la ja que l'absència de llum augmenta la seva producció. La producció i la secreció rítmica de melatonina es manté fins a la pubertat, moment en què disminueix notablement, i es torna a estabilitzar als voltants dels 35-40 anys.
A partir d'aquí, la producció decau i cap als 65 anys ha disminuït un 40%, amb les consegüents conseqüències pels nostres cicles circadiaris.

Els suplements a base de melatonina són una molt bona solució quan el nostre rellotge biològic es veu alterat. A més, com la melatonina no s'acumula en l'organisme i es tolera bé, es pot emprar a qualsevol edat, inclús nens.