×

Com millorar la salut digestiva?

El 70% de les cèl·lules del sistema immunitari del cos humà viu a l'intestí. Moltes investigacions recalquen el pes de l'aparell digestiu a la salut general i ressalten la relació directa entre l'intestí i el cervell que contribueix al bon funcionament de l'organisme. Es a dir, el sistema digestiu va molt més enllà d'únicament processar aliments i, avui en dia, se'l considera com "el segon cervell"

Cal destacar que el 80% de la serotonina del cos es troba al tracte gastrointestinal. Aquest neurotransmissor afecte a moltes funcions corporals y, a més, està associada a diversos trastorns psiquiàtrics. Així que l'estomac es relaciona directament amb els estats d'ànim com l'ansietat, estrès o felicitat. 

Què és la microbiota?

Fins fa uns anys la microbiota era més coneguda com la microflora intestinal. En resum, es tracta de la població de microbis que habita als intestins. 

La microbiota acull més de 100 billons de microorganismes, que inclouen a més de 1.000 especies diferents de bactèries. És a dir, acull a més de 3 millons de gens i per això pot arribar a pesar fins a 2 quilos. 

Únicament un terç d'aquets microbiota és igual en la majoria dels individus; els altres dos terços son diferents entre la gent. La seva composició presenta característiques pròpies de cada persona que poden venir marcats per la seva genètica, dieta inclús, per el medi ambient. 

Com millorar la salut digestiva?

  • Tenir una dieta diversa i equilibrada per diversificar el microbioma intestinal. 
  • Reduir els nivells d'estrès mitjançant tallers de relaxació o practiques de meditació, yoga...
  • Evitar excessos d'alcohol, la presa d'antiinflamatoris, el tabac ja que poden accelerar l'aparició de problemes gàstrics.