×

Buscant el positiu

PLANIFICAR L'EMBARÀS

Quan una parella decideix tenir fills s'aconsella que demani cita amb el metge o ginecòleg. Aquets podran aconsellar a les futures mares de quin estil de vida es el recomanat a partir d'aquell moment en quan a alimentació, medicació, ingesta d'alcohol... A més, els doctors podran informar sobre possibles factors de risc a la família o en el treball y donar resposta a tots els principals dubtes. 

DIES FÈRTILS

Per calcular els dies fèrtils s'ha d'anotar en un calendari el primer dia de la regla. Si la dona te el cicle cada quatre setmanes, la ovulació té lloc més o menys sobre el catorze dia a partir del primer dia de la menstruació. En aquet cas el novè i el catorzè dia són els més fèrtils. 

A vegades, l'esperma pot arribar a estar actiu inclús una setmana. L'òvul, en canvii, només és fèrtil durant unes dotze hores. 

AUMENTAR LES POSSIBLITATS

Per quedar-se embarassada l'estrés excessiu no es de gran ajuda. No es casualitat que es consiliin tants nens durant unes vacances. Y encara més important: s'ha de deixar de fumar y beure. 

El tabac redueix la fertilitat: la nicotina frena la secreció de les hormones sexuals y amb ella la maduració del óvul. Un exces de café (més d'un litre al dia) també frena la fertilitat. 

Per futurs pares passa exactament el mateix que les mares: S'HA DE DEIXAR DE FUMAR. El tabac i l'alcohol redueixen la qualitat de l'esperma.

A partir dels trenta anys, la fertilitat de la dona disminueix de forma pautativaa. Amb més de trenta tres anys es prudent prendre mesures si, passar un any, encara no s'ha pogut lograr l'embaràs. El ginecòleg pot proporcionar ajuda específica. Primer es sotmet a la parella a un anàlisis de fertilitat que inclou un espermograma, un test d'ovulació y un test postcoital. També s'efectua un test cromosòmic, un analisis hormonal y una prova de trompes per comprovar que presenten un bon pas. 

FONT: Alphega