×

Cuida el teu colesterol

Què és el colesterol i d'on prové?

El colesterol és una substància grassa natural que circula per la sang i es necessària per el normal funcionament del organisme. El colesterol prové de dos fonts principals (fetge i intestí). En la primera, es el nostre cos el que el produeix; en la segona, la font son els aliments que ingerim. 

Son diversos els factors que poden contribuir a elevar el nivell de colesterol, pero la causa més habitual està en la alimentació. Altres factors, com els antecedents familiars de colesterol elevat, l'envelliment, la diabetis o els problemes renals, poden tenir efectes negatius sobre els nivells de colesterol en sang. 

Per què és important controlar el colesterol?

Està demostrat que el nivell alt de colesterol es, junt amb el tabac y la hipertensió, un dels principals factors de risc en l'aparició de manifestacions coronaries. 

L'excés de colesterol que viatja a la sang tendeix a depositar-se i a formar plaques en les parets de les arteries, anomenades ateromes. Amb el temps, els ateromes poden arribar a "taponar" l'interior de les arteries i reduir el seu diametre en un procés denominat ateroesclrosis, impedint subministrar sang i oxigen de forma suficient al cor.  

Colesterol HDL y LDL "bo i dolent"

Per mantenir un cor sà, es important mantenir un nivell baix de LDL "colesterol dolent"; i un nivell alt de HDL "colesterol bo".

  • Colesterol HDL: transporta el colesterol de las arteries fins el fetge per ser eliminat i es més sà per el cor. 
  • Colesterol LDL: transporta el colesterol des del fetge fins els teixits corporals. Si el nivell de colesterol LDL és elevat, pot acumular-se a les parets dels vasos sanguinis,  el qual s'obstrueixen i s'incrementa el risc de malaltia coronaria. 

Pautes cardiosaludables

  • Dieta equilibrada i variada: incloent fruites i verdures, i limitant el consum de sal, alcohol y sucres.
  • Exercici moderat i cardiosaludable: 30 minuts de caminar diari.
  • Tabac: fumar no es un hàbit saludable, així que el més ideal és reduïr el seu consum al màxim. 
  • Sobrepès: Mantenir un pes adequat ajudaran al teu cor. 
  • Revisa els teus nivells de colesterol: et mirem el colesterol i t'informem de solucions naturals que t'ajuden a controlar els teus nivells de colesterol.